Novosti na področju anonimizacije

Matej Kovačič

13. dec 2005 ob 11:13:59

Med tem, ko Evropska unija pospešeno sprejema direktivo o hrambi prometnih podatkov (za katero so nekateri prepričani, da v njenem ozadju stojijo protipiratski lobiji), pa se na področju anonimizacije interneta dogajajo številne novosti.

Tako je izšel grafični vmesnik za anonimozacijski program Tor, TorCP. TorCP je namenjen računalnikom v okolju Windows, omogoča pa enostavno upravljanje in konfiguracijo Tor-a, tako klienta, kot strežnika.

Na Univerzi v Dresdnu, pa so razvili tudi Java Anon Proxy (JAP). Gre za anonimizacijsko omrežje, ki trenutno uporablja pet fiksnih anonimizacijskih strežnikov (Tor omogoča, da si anonimizacijski strežnik postavi vsakdo). Za anonimizacijo je poskrbljeno s preusmerjanjem prometa med njimi, JAP pa deluje tudi v povezavi s Torom.


Mimogrede, poleg anonimizacijskega paketa TorPark, ki omogoča anonimno sufranje iz USB ključa, in ki je prilezel do različice 1.0, so se pojavile še nove anonimizacijske rešitve. Ena izmed zanimivejših je Virtual Privacy Machine. Gre za USB ključ z nameščeno mobilno različico Linuxa, ki vsebuje odjemalca za FTP, WWW, elektronsko pošto, SSH, telnet, omrežja za trenutno sporočanje (AIM, ICQ, Jabber, MSN in Yahoo) ter IRC. Poleg tega je na USB ključku nameščen še požarni zid, ki prepušča le Tor komunikacijo, z čimer je odpravljena možnost tim. DNS uhajanja (DNS leaking). Zadeva stane 45 USD, deluje pa tudi v okolju Windows. Če pa se vam zdi 45 USD previsok strošek za zaščito vaše zasebnosti, pa lahko preiskusite brezplačno Portable Virtual Privacy Machine.


So anonimizacijski sistemi odgovor na obvezno hrambo prometnih podatov?