Tor: še en uporabnik izsleden, omrežje nič manj anonimno

Matija Krkač

20. dec 2013 ob 06:14:10

Ta teden je FBI razkrinkal še enega uporabnika anonimizacijskega omrežja Tor, ki se je v ponedeljek skušal izogniti zaključnemu izpitu, tako da je zjutraj razposlal na različne naslove Univerze e-pošto z lažnim obvestilom o podtaknjeni bombi.

20-letni študent s Harvarda Eldo Kim je moral biti kmalu po tem razkrinkan, saj so proti njem vložili obtožnico že naslednji dan. Kot je moč razbrati iz obtožnega akta, je seznam uporabnikov univerzitetnega brezžičnega omrežja, ki so tedaj pretakali paketke po Tor omrežju (gre za povsem običajne prometne podatke, ki so se očitno hranili zaradi retencijske varnostne politike ustanove), zveznim agentom priskrbela kar Univerza sama. Tako ti niso imeli veliko dela, potrkali so na nekaj vrat in z malo sreče prišli do priznanja osumljenca takoj po soočenju.

Kot poudarja Bruce Schneier v zapisu na svojem blogu: »Tor ni bil zlomljen, zlomil se je Kim.« Je pa tudi res, da se možnosti za identifikacijo uporabnika povečujejo s posluževanjem manj obljudenih anonimizacijskih omrežji (kjer so po razmišljanju preiskovalcev kar vsi uporabniki sumljivi), saj je retencija prometnih podatkov postala na več ravneh tako ali drugače praksa. In res je, da nas izdaja ob tem še naše vedenje, a nekateri se izdajo kar sami …