Microsoft tožijo, Sony BMG uvaja nove "DRM luknje"

Stepni Volk

7. dec 2005 ob 16:39:36

Kot smo navajeni v sodobnem civliziranem svetu: kjer so težave, je tudi tožba.

Microsoft namreč že toži domačin iz Chicaga, ker je postal lastnik konzole Xbox 360 iz nesrečne serije z napako. Kupec seveda zahteva zamenjavo konzole in odškodnino, kot divjemu zahodu pritiče.

Kot posledica tožbe na osnovi patenta družbe Eolas je moral Microsoft tudi spremeniti Internet Explorer. Tožba je bila sicer vložena že leta 2003.
Veliko težji udarec je Microsoft doživel v Južni Koreji, kjer so koncernu dosodili kazen $33 MIO. Poleg tega mora programski gigant v 180 dneh na tržišče poslati dve različici operacijskega sistema: enega z Media Playerjem in Instant Messengerjem, drugega brez. Podobno kazen je koncernu lani dosodila že naša širša domovina: EU. Pri tem je EU spoznala, da so tovrstne tožbe tujih koncernov "koristne" in namerava to početi tudi v bodoče ...

Sony BMG po drugi strani krepko po grbi tepe njihova DRM zaščita z rootkitom, o kateri smo večkrat poročali. Koncern v tem trenutku aktivno testira uninstaller za XCP zaščito.
Medtem so pri Electronic Frontier Foundation ugotovili, da tudi Sony BMG zaščita MediaMax5, ki se nahaja na nekaterih njihovih glasbenih zgoščenkah, ogroža varnost operacijskega sistema. Sony BMG je tokrat odreagiral hitreje in ponudil nadgradnjo, ki po trditvah SunnComma, izdelovalca zaščite, in neodvisne varnostne firme, NGS Software, odpravi varnostne luknje.
Tokratne luknje je odkril mladi raziskovalec z Univerze Princeton John "Alex" Halderman. Ko je mladenič zadevo obelodanil na internetu v obliki akademskega dopisa, mu je SunnComm takoj zagrozil z $10-millijonsko tožbo.

"Na zahodu (in vzhodu) nič novega", bi zapisal Erich Maria Remarque.