Toyota Prius, osvežena in shekana

Stepni Volk

16. nov 2005 ob 20:07:08

Toyota si je očitno vzela k srcu sarkastične pripombe Jeremya Clarksona (Top Gear - njegov opis lahko preberete v temi Toyota Prius - mnenja, ocene) in opravila na svojem Priusu stilsko preobrazbo. Ta vključuje predvsem kvalitetnejše materiale v notranjosti, kjer si bomo lahko omislili tudi usnje. Del serijske opreme bo po novem nadzor pritiska v pnevmatikah in kamera za pogled nazaj ob vzvratni vožnji, po želji pa tudi mini audio vhod na zvočnem sistemu (podobno kot v Toyoti Aygo), kamor bo moč priklopiti prenosne predvajalnike. Preoblikovali so tudi prednje in zadnje žaromete, dodali LED zavorne luči, tako da je celoten spisek serijske opreme za modelno leto 2006 še bogatejši.

Prenovljeni avto pride v Evropo marca prihodnje leto, kot ste verjetno že zasledili v avtomobilskih revijah, tehnične detajle in ostale zanimivosti lahko najdete na Wikipediji.

Ker cene goriva rastejo tudi na drugi strani Atlantika, se do sedaj razvajeni Američani vedno bolj zanimajo za tovrstne hibridne avtomobile. Kot smo že debatirali v temi o Priusu, različna podjetja v ZDA ponujajo predelavo avtomobila z vgradnjo dodatnih akumulatorjev in polnjenjem preko električnega omrežja, kar omogoča daljšo avtonomijo pogona z električnim motorjem in posledične prihranke. Žal pa poleg dejstva, da vožnja z električnim motorjem ni najrazburljivejša, velja omeniti tudi, da tovrstna predelava slabo vpliva na življenjsko dobo baterij, ki zdržijo 2 leti manj od obljubljenih 8, ki jih zagotavlja Toyota. Pojavili so se tudi prvi namigi, da strokovnjaki razvijajo hack za omenjeno vozilo, s katerim naj bi omogočili porabo ene galone na sto milj, kar je cca. 2,3 l na 100 km (trenutno Prius porabi 4,3 l / 100 km), in to brez vgrajevanja dodatnih akumulatorjev, torej z obstoječo tehnologijo - z modifikacijo nadzornega sistema in drugačnim načinom polnjenja.