Nove koristi nadzornih kamer

Matej Kovačič

9. nov 2005 ob 21:34:40

Da nadzornih kamer ni mogoče uporabiti le za nadzorovanje državljanov, pač pa tudi za nadzorovanje nadzornikov, dokazuje novica, ki prihaja iz ZDA. Local6.com namreč poroča, da je podjetje Taser, ki prodaja pištole v obliki električnih paralizatorjev, razvilo posebno kamero, ki v črno beli in infrardeči tehniki snema sliko in zvok ves čas, ko je orožje aktivirano.

Razvoj kamere, ki bo služila kot dokaz uporabe ali morebitne zlorabe električnega paralizatorja s strani policije, je sprožil dogodek, ko je policija omenjeno orožje uporabila proti šestletniku. Policija trdi, da druge možnosti ni bilo, vendar dokaza za to ni. V primeru uporabe omenjene kamere, takih dilem verjetno ne bi bilo.

Taser Cam naj bi omogočala snemanje zvoka in slike vsaj eno uro, tudi pri slabih svetlobnih pogojih, posnetke pa bo mogoče prenesti na računalnik preko USB vmesnika. Če bodo takšne naprave v bodoče omogočale še digitalno podpisovanje, preprečevale nepooblaščeno uničevanje posnetkov in onemogočale njihovo nepooblaščeno distribucijo, bo ta tehnologija gotovo pripomogla k zmanjšanju morebitnih zlorab s strani policije.

In kako bodo nadzorniki sedaj sprejeli nadzorno tehnologijo?