Mala zgodovina filmskega piratstva

Mandi

22. avg 2011 ob 00:45:22

Dandanes pridejo piratske kopije filmov z ruskih (R5) DVD oz. Bluray nosilcev, če pa je sila, pa kar iz posnetka filma znotraj kinodvorane (CAM). Filmska industrija in te ti. "cammerje" iz skupin kot so maVen, IMAGiNE, FLAWL3SS ali KoLOsEJ, pospešeno preganja z vstavljanjem vodnih žigov (watermarkov), sodelovanjem z lokalno policijo in nadzorom torrent omrežij. In kot poroča torrrent freak; tudi sto let nazaj ni bilo kaj posebej drugače.

Zgodba je profil o John William Cotterju, leta 1892 rojenemu Britancu, ki se je v letih po 1. svetovni vojni zaposlil kot filmski tehnik za podjetje Topical Budget, specializirano za (takrat) popularni nemi film. Topical Budget je leta 1922 zakupil ekskluzivne TV pravice za finale angleškega nogometnega pokala F.A. Cup in pri tem izrinil konkurenčno firmo British Pathé. Posnetki niso šli za živi prenos, ampak za krajše odseke za večerne novice, in njihovo posedovanje je veljalo za velik prestiž.

Leta 1922 Cotter več ni delal za Topical Budget, ampak za poraženega konkurenta British Pathé. Njegov novi delodajalec ga je prosil, če jim lahko priskrbi posnetek dogodka, piratski seveda.

Naloge se je lotil skrbno in dosledno. Kamero je zamaskiral v navijaški rekvizit v obliki kladiva, kar je bilo še kako primerno, saj je ena izmed ekip bila West Ham United, popularno imenovana "The Hammers" (kladivarji, recimo). Čez je nalepil še slogane in se postavil na primeren položaj med publiko.

Topicalovi kamermani so že računali na piratske posnetke, a bolj iz nad stadionom letečih cepelinov. Posledično so v zrak poslali svoje balone, ki naj bi motili vidno polje kamere, ter na tleh postavili več heloografov, tj. posebnih zrcal, ki so odbijala sončno svetlobo in so bila nemenjena predvsem pošiljanju sporočil v Morsejevi abecedi čez velike razdalje, tukaj pa so služila zato, da bi zaslepila kamere. Nič od tega ni zmotilo Cotterja in razen standardne nadloge z gledalci v spodnjem delu kadra mu je uspelo pripraviti odličen posnetek. Ironija je kasneje hotela, da so bili uradni Topicalovi posnetki uničeni oz. izgubljeni, zato je Cotterjev piratski "CAM" edini verodostojni posnetek tekme. Bila je tudi prva večja na sveže dokončanem Webmleyevem stadionu.