RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

nicjasno

20. sep 2005 ob 22:06:00

V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več zaslužijo kot s prodajo CD-jev, saj nimajo pri tem nobenih stroškov. Še vedno tekmujejo s piratstvom in zato mora biti cena glasbenih komadov "poštena", drugače si bodo ljudje glasbo raje presneli nelegalno.

RIAA tako znova dokazuje, da se ni sposobna prlagoditi trgu in z vsemi kriplji poskuša ohraniti svoj model poslovanja, kljub temu, da vsi trendi kažejo v drugo smer.