Cosmos 1 pripravljen na polet

Atos

5. jun 2005 ob 22:40:52

Vse kaže, da bomo končno dočakali dan, na katerega bodo pripadniki društva The Planetary Society izstrelili v vesolje prvo vesoljsko plovilo znano po tem, da bo izkoriščalo tehnologijo staro skoraj toliko, kot je staro človeštvo samo - jadra. To bi se naj zgodilo 21. junija.

Cosmos 1, kot se plovilo imenuje, bo za svoje glavno pogonsko sredstvo uporabljalo svetlobo, ki jo bo lovilo s svojimi osmimi zrcalom podobnimi jadri. Ker plovilo s seboj ne nosi nobenega goriva in ker pospešuje čez praktično neomejene razdalje, je ta tehnologija edina, ki je danes v praktični uporabi in predstavlja možen potencial pri potovanjih tudi do bližnjih zvezd. Pri tej pogonski tehnologiji je tudi zanimivo, da si teoretiki niso popolnoma edini ali sploh deluje (vsaj ne brez močnega ogrevanja tako gnanega objekta).

Kot morda nekateri že veste, je bil sprva predviden datum izstrelitve 1. marec, vendar so izstrelitev prestavljali vse do sedaj. Cosmos 1 bo izstreljen iz ruske podmornice v Barentsovem morju, v zemeljsko orbito pa bo potoval na raketi Volna - ostanku ruskega arzenala interkontinentalnih balističnih raket. Če bo misija uspešna, bo to prvi kontrolirani polet z novo staro tehnologijo.

Zgleda da še nekaj časa ne bomo slišali: "Wesley, warp 9! Engage!"