Blue Origin izgubil vesoljsko plovilo med testnim poletom

Matej Huš

4. sep 2011 ob 11:43:19

Blue Origin je eno izmed zasebnih podjetij, ki razvija vesoljska plovila in na katera (druga so še Boeing, Sierra Nevada in SpaceX) NASA po koncu ere raketoplanov polaga upe in tudi financiranje za razvoj novih vesoljskih taksijev in tovornih plovil. Jeff Bezos, lastnik Blue Origina, sicer pa znan kot milijarder in ustanovitelj Amazona, je potrdil, da je testni polet v avgustu spodletel, plovilo pa je podjetje med poizkusom izgubilo.

Preizkusni polet so izvajali 24. avgusta. Ko je plovilo doseglo približno 13.700 metrov nadmorske višine in je letelo s hitrostjo 1,2 maha, je iz za zdaj neznanih razlogov izgubilo potisk in padlo nazaj na Zemljo. Plovilo je bilo popolnoma uničeno. Blue Origin je bil doslej zelo skrivnosten o svojem napredku, saj javnosti niso razkrili točnega kraja izstrelitve niti niso pokazali nobenih slik dejanskega plovila.

Blue Originovo plovilo vzleta navpično in v nasprotju s konkurenco navpično tudi pristaja. Pred tremi meseci je Blue Origin izvedel podoben preizkusni let, ki je takrat uspel brez večjih težav. Podjetje načrtuje, da bodo leta 2012 začeli izvajati prve polete s plovili s posadko. Končni cilj je seveda razvoj plovila, ki bo uporabno za dostavo tovora in ljudi na Mednarodno vesoljsko postajo in hkrati komercialne polete v vesolje za petičneže. V Blue Originu zatrjujejo, da zadnji neuspeh ne bo vplival na napredek, prav tako ni ogroženo državno financiranje, saj ni bil del Nasinega programa.