Znanost in tehnologija II.

McHusch

15. jan 2005 ob 20:01:53

Največja novica s področja znanosti te dni je gotovo uspešen pristanek sonde Huygens na Saturnovi luni Titanu, potem ko je sedem let potovala na sondi Cassini in se za božič od nje odcepila in začela zadnjo fazo svojega potovanja. Prvi odčitki so zelo vzpodbudni, saj NASA poroča, da vsi senzorji delujejo brez napak, prav tako tudi izgub pri prenosih ni. Slike, ki jih je sonda poslala, si lahko ogledate na Nasinih strežnikih. Debata v forumu poteka v temi Halo, Titan!

Na spletu in tudi na našem forumu so se pojavile slike živali, ki naj bi jih pomoril uničujoči cunami v Aziji, potem pa naplavilo morje. O slikah je poročal tudi Slashdot, izkazalo pa se je, da je vse skupaj urbana legenda. Slike izvirajo iz Tasmanskega morja junija 2003.

Vse, ki imate radi popolnoma natančne ure, obveščamo, da ob koncu prvega polletja leta 2005 prestopne sekunde ne bo. Prestopne sekunde dodajamo po potrebi ob koncu vsakega polletja, da so ure čim bolj usklajene s sončnim časom. Zadnjo prestopno sekundo smo dodali ob koncu leta 1999, od takrat pa znaša razlika med UTC (univerzalni čas, merjen z atomskimi urami) in TAI (astronomski čas, usklajen s Soncem) -32 sekund.

Britanski BBC poroča, da znanstveniki ugotavljajo, da površje Zemlje dosega vedno manj sončeve energije. Primerjava s podatki iz 50. let prejšnjega stoletja kaže, da Zemljino površje doseže za 22 odstotkov manj svetlobe. Kot razlog navajajo povečano onesnaževanje okolja s kurjenjem fosilnih goriv, ki v ozračje sprošča prah, saje in ostale nečistoče, ki preprečujejo svetlobi dostop do površja.