IBM bo prenehal izdelovati osebne računalnike

mathjazz

3. dec 2004 ob 19:12:14

International Business Machines namerava za 1 do 2 milijardi ameriških dolarjev prodati svoj oddelek za razvoj osebnih računalnikov, tako namiznih kot tudi prenosnih. Novica je udarila kot strela z jasnega, a po treznem razmisleku lahko zaključimo, da je povsem razumljiva in logična.

Dobrih 23 let je že minilo od 12. avgusta 1981, ko je IBM v New Yorku predstavil osebni računalnik PC 5150. Imel je Intelov procesor 8088 s frekvenco 4,77 MHz, 64 kB pomnilnika in 5,25-palčno disketo s kapaciteto 160 kB, kar je zneslo tedanjih 2880 zelencev. Ta model je z nekaterimi spremembami še danes de facto standard za veliko večino osebnih računalnikov, med katerimi od omembe vrednih manjkajo le Applovi izdelki. Veliki modri danes uspeha modela PC 5150 nikakor ne more ponoviti več. Dobil je preveč majhnih posnemovalcev, ki so veliko bolj dostopni domačim uporabnikom kot vrhunski, a krepko dražji IBM-ovi računalniki. S skromnimi 5,6 % deleža prodaje (Gartner, 2004) je trenutno šele na tretjem mestu, daleč za Dellom in HP-jem, ki sta že nekaj let (HP z nakupom Compaqa) v ospredju.

Poleg tega je pomembno omeniti še, da sta pri prodaji osebnih računalnikov največja dobičkarja Microsoft in Intel. Prodaja oddelka osebnih računalnikov je zato še toliko bolj razumljiva in se tudi sklada s strategijo Sama Palmisana, šefa newyorškega giganta. Sledni želi v podjetju obdržati le segmente, ki so izrazito dobičkonosni. Podoben je bil tudi razlog za odprodajo oddelka za razvoj diskovja Hitachiju.

Kot najresnejši kandidat za kupca oddelka se omenja Lenovo, največji kitajski izdelovalec osebnih računalnikov, kar je še en zelo logičen in, če dovolite, zgodovinski dogodek. Nekakšna simbolična selitev visoke tehnologije iz razvitega Zahoda na Kitajsko, v novo domovino industrije. Kakšne bodo potencialne posledice prodaje? Pustimo ekonomski vidik, ki sicer zaradi tega ni nič manj pomemben, ob strani in poglejmo računalniškega. IBM je z osebnimi računalniki med domačimi uporabniki praktično neprisoten, ker je preprosto predrag, za ceno računalnikov manjših podjetij pa ponuja zastarelo tehnologijo. Povsem drugače pa je pri prenosnikih, kjer veja ThinkPad že leta kroji svetovni vrh. Če bi novi lastnik tu pridelal padec v kvaliteti, bi svet prikrajšal za kvalitetne izdelke na področju, ki je v izrazitem vzponu.