Ali Severna Koreja uporablja hekanje v vojaške in obveščevalne namene?

Matej Kovačič

6. okt 2004 ob 09:17:43

Kot poroča Financial Times, je južnokorejski obrambni minister v ponedeljek opozoril, da je po njegovih podatkih komunistična Severna Koreja resno pripravljena na uporabo interneta v obveščevalne in vojaške namene, saj naj bi imeli organizirano skupino 500 do 600 hekerjev (pravzaprav krekerjev), katerih naloga naj bi bilo zbiranje obveščevalnih podatkov in kiber bojevanje. Severna Koreja naj bi tudi izvajala petletni univerzitetni program hekanja in na ta način izobrazila ustrezno število kadrov.

Južni Korejci naj bi na hekerske napade postali pozorni potem, ko so v začetku tega leta odkrili vdore na skoraj 300 vladnih računalnikov, med drugim tudi na računalnike inštituta za jedrsko energijo in parlamenta. Računalniki so bili okuženi s trojanskimi konji, s katerimi je mogoče krasti gesla in druge občutljive informacije. Napadi so prihajali iz Kitajske, vendar strokovnjaki niso mogli ugotoviti ali hekerji le izrabljajo kitajsko omrežje, ali pa je morda v napade vpletena tudi Kitajska sama. Poleg Južne Koreje naj bi omenjena hekrska skupina napadala tudi računalnike na Japonskem in v ZDA.

Poznavalcem se sicer zdi vdor v samo 300 južnokorejskih računalnikov razmeroma nizka številka, glede na to, da so računalniki iz te države pogosto udeleženi v DOS napadih. Južna Koreja ima namreč veliko število širokopasovnih priključkov v intenet, za varnost pa ne skrbijo kaj dosti.

In kako za varnost skrbijo druge vlade?