Severna Koreja vdrla v vojaške računalnike Južne Koreje

Matej Huš

12. okt 2017 ob 09:00:28

Druga hekerska zgodba danes pa se dogaja na korejskem polotoku, kjer se državi pogosto medsebojno obtožujeta za računalniške vdore. To pot so prst v sosedo uperili Južnokorejci, ki Severno Korejo obtožujejo kraje večje količine vojaških načrtov (tudi za likvidacijo Kim Džong Una), ki jih je država pripravila skupaj z ZDA. Napad se je zgodil lani, je povedal član južnokorejskega parlamenta Rhee Cheol-hee, ki se sklicuje na vire na ministrstvu za obrambo. Napad so odkrili septembra, šele sedaj pa je postalo jasno, kako obsežen je bil.

Hekerji so ukradli 235 GB podatkov, med katerimi je zagotovo 300 dokumentov z nižjo stopnjo tajnosti, ni pa še jasno, koliko najstrožje zaupnih podatkov so pridobili. Okrog 80 odstotkov ukradenega materiala namreč še niso analizirali, tako da ne vedo točno, kaj je zmanjkalo. Gre tudi za precej vojaških načrtov, ki sta jih ZDA in Južna Koreja pripravili za primer izbruha oboroženega konflikta na polotoku. Zaradi občutljivih podatkov, ki so jih očitno pridobili v Pjongjangu, je zaskrbljen tudi Washington.

V napadu Puščavski volk je septembra lani sodelovalo več severnokorejskih hekerjev, ki so okužili 3200 računalnikov, med njimi 700 priključenih na interno vojaško omrežje v Južni Koreji, od koder načeloma ni dostopa do interneta. Izkazalo se je, da so napadalci že leta 2015 vdrli v sisteme podjetja, ki je vzdrževalo omenjene računalnike. Sledi vodijo na Kitajsko v mestu Šengjang na severovzhodu države, kjer imajo severnokorejski hekerji svoje oporišče.

Hekerski napadi iz Severne Koreje so v zadnjih letih postali stalnica. Poleg znamenitega vdora v Sony zaradi filma Intervju je Severna Koreja v preteklosti napadala tudi banke (denimo kraja iz bangladeške centralne banke in podjetja v ZDA. Ti jim seveda niso ostali dolžni, zato so prav tako pogosti tudi napadi v obratni smeri.