ZN: Severna Koreja z internetnimi napadi doslej ukradla dve milijardi dolarjev

Matej Huš

7. avg 2019 ob 23:05:04

Združeni narodi v tajnem poročilu, ki so ga dobili pri Reutersu, ugotavljajo, da je Severna Koreja doslej s hekerskimi napadi zbrala že dve milijardi dolarjev. Z napadi zlasti na banke in kriptomenjalnice so pridobili sredstva, ki so jih uporabili v glavnem za razvoj orožja za množično uničevanje ter jedrski in raketni program. Severna Koreja se na poročilo, ki je bilo predloženo Varnostnemu svetu, ni odzvala.

Zakaj bi Severna Koreja uporabljala hekerske napade za financiranje spornih programov, ni težko razumeti. Zaradi sankcij ima Severna Koreja močno otežen dostop do deviz, prav tako ne more nakupovati vseh izdelkov. V poročilu pa ugotavljajo, da Severna Koreja izvaja zelo dovršene hekerske napade, s katerimi pridobiva sredstva, ki jih je težko izslediti. Strokovnjaki preiskujejo vsaj 35 prijavljenih primerov napadov na finančne inštitucije, kriptomenjalnice ali primerov rudarjenja kriptovalut, ki so jih izvajali severnokorejski hekerji.

V preteklosti so Severno Korejo že večkrat obtoževali hekerskih napadov, a ne tako sistematično. Severnokorejski hekerji naj bi med drugim stali za vdorom v Sony Pictures, krajo denarja iz bangladeške centralne banke, vdorom v SWIFT, virusom WannaCry itd.