Nove Mozille

mathjazz

14. sep 2004 ob 15:59:38

Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico za iskanje, ki izboljša uporabniško izkušnjo in namestilnik dodatkov, ki nadomešča predpotopno Netscapovo rešitev. Na voljo je še kar nekaj novih pridobitev, ki jih boste najbolje spoznali, če Firefoxa kar namestite.

Preskusno je na voljo tudi spletišče Spreadfirefox.com, ki bo skrbelo za propagando Firefoxa. Že zdaj se lahko prijavite, ustvarite spletni dnevnik in se pridružite kateri izmed marketinških ekip. Skupina si prizadeva, da bi v naslednjih desetih dneh novi Firefox preneslo milijon uporabnikov!

Redno preverjajte tudi strani slovenjenja Mozille, kjer se bodo kmalu pojavile slovenske različice programov.