Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

V-i-p

11. dec 2003 ob 19:53:30

S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se pogovarjamo. Zvok in slika pa bosta zaradi hitrosti UMTS omrežja veliko kvalitetnejša. Videotelefonija seveda ni bistveno drugačna kot telefonija do sedaj. Le oba sogovornika morata imeti mobilnik UMTS. Druge novosti so med drugim še ta, da boste lahko sedaj poslušali radio, se vključevali v videokonference ali pa spremljali sliko iz kamer.

Trenutno je na voljo samo en UMTS aparat (Motorola GSM/UMTS A835) vendar jih za prihajajoče leto obljubljajo še veliko več.
Omenimo naj še, da vas družba Mobitel od danes, pa vključno do 29. 02. 2004 v Ljubljani na Slovenski cesti, ako vas stvar zanima, vsak delovnik brezplačno vabi na predstavitev predstavitev UMTS. Za več informacij pa obiščite domačo stran družbe Mobitel d.d.