Mobitelov začetek leta – videotelefonija nič več brezplačno

Macketina

4. jan 2008 ob 22:24:41

V mesecu novembru ter decembru smo uporabniki paketa Itak uživali v brezplačnem gigabajtu prenesenih podatkov. Z začetkom tega leta pa se je ta ugodnost nehala, namesto tega pa so cene za 50 odstotkov nižje, kot so bile pred brezplačnim gigabajtom. V dobrih starih tolarjih to pomeni 0,05 SIT na kilobajt – ali v novi domači valuti 0,00021 EUR/kB. Ta ugodnost velja samo za naročnike paketa Itak, Mobitel pa obračunava megabajt kot 1024 kilobajtov ( uradni cenik).

Prav potiho so začeli zaračunavati tudi videotelefonijo. Storitev, od katere so operaterji pričakovali velikanske prihodke ter tako upravičili nakup dragih koncesij UMTS, v praksi ni nikoli zaživela. Ob takratni cenovni postavki, kjer bi video klic plačevala kličoči ter klicatelj in to po ceni 50 nekdanjih tolarjev, so se modro odločili, da je za tovrstno storitev še prezgodaj. Sledila je uvedba tako imenovanega preizkusnega obdobja, v katerem je bila videotelefonija brezplačna in se je prav tako končalo 1. 1. 2008 ( novica, uradni cenik).

Po novem se videoklic pri obračunavanju obnaša kot navaden klic, z vsemi popusti in ugodnostmi, z izjemo »Mobitelove zveze«. Prav tako velja nočna (00:00-05:00) tarifa po 5 SIT/minuto ter vikend akcija za 1 evrocent na minuto med vikendi, uvedena pa je tudi nova »naveza«, poimenovana video naveza. S sklenitvijo tovrstne naveze bo videoklic na izbrano številko cenejši za 50 odstotkov (zveza poceni pogovor za 70%). Plača le tisti, ki kliče, velja pa za uporabnike vseh paketov, tako da je dejanska cena pogovorov odvisna od izbranega paketa.

Vir: Mobitelov center za pomoč naročnikom.

Vse lepo in prav, vseeno pa si Mobitelov oddelek za stike z javnostjo zasluži kracljaj zaradi neobveščanja uporabnikov.