2010 leto 4G

Primož Resman

22. jun 2009 ob 08:31:15

Mobilna omrežja četrte generacije, ki so jasno naslednik omrežij 3. generacije, katere del je standard UMTS in njegova 3.5G razširitev HSDPA, obljubljajo velik preskok v zmogljivostih v primerjavi s trenutnimi omrežji. Standard naj bi omogočal prenose pri 100 Mb/s pri premičnem odjemalcu oz kar 1 Gb/s, če bo odjemalec dovolj nepremičen, obenem pa naj bi katerikoli dve napravi kjerkoli na svetu, povezani v omrežje 4G (oz. LTE), med seboj dosegali prenose pri vsaj 100 Mb/s. Glavna razlika med omrežji 3. in 4. generacije je tudi uporaba IP naslovov in le paketnega prenosa pri slednjem, zaradi velikega porasta IP naslovov pa bo prehod na IPv6 standard nujen.

Do sedaj je bila uporaba omrežij 4G jasno zelo omejena, večinoma le za testne namene oz. kot delna nadgradnja 3G omrežij, a se to kani spremeniti že naslednje leto, ko naj bi svoja omrežja nadgradilo kar 12 mobilnih operaterjev po svetu, s čimer nasprotujejo napovedim o počasni rasti zaradi ekonomske klime. V ZDA bodo na voljo trije operaterji, med drugim tudi Verizon, v hitrosti bodo seveda uživali tudi Japonci z dvema operaterjema, v Evropi pa bodo kot prvi seveda Skandinavci s tremi operaterji, švedskima Tele2 in TeliaSonera ter norveškim Telenorjem. Pridružili naj bi se jim še Korejci (a so trenutno bolj zadržani z napovedmi), v letu 2011 pa nadgradnjo omrežja načrtuje tudi največji kitajski mobilni operater, China Mobile.

Na področju strojne opreme za omrežja je med najmočnejšimi Ericsson, ki je skupaj z Alcatel-Lucentom in Starnetom osvojil pogodbo Verizona, pri izgradnji japonskega omrežja pa pomaga domačinoma, Toshibi in NECu. V Evropi je bolj dominanten Huawei, ki ga bosta kot kaže izbrala tako Tele2 in Telenor, Telia Sonera pa se je odločila združiti znanje Huawei-a in Ericssona.

Resna konkurenca optičnim, ADSL in kabelskim povezavam?