Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

root987

8. feb 2004 ob 16:32:48

Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne različice Windows XP. V tej smeri razmišlja tudi Ed na Overclockers.com.

Za tiste, ki pa že posedujete kakšno AMD-jevo 64-bitno zverinico in si nameravate v prihajajočih dneh namestiti Windows XP64, so na AnandTechu spisali preskus, v katem so primerjali delovanje AMD64 na 32-bitni in 64-bitni (beta) različici Windows XP v igrah, na TechTV pa so se osredotočili na združjivost današnjih programov z Windows XP64.