Microsoft bo močno otežil izdajanje gonilnikov za starejše verzije Windows

Matej Huš

29. okt 2020 ob 07:43:47

Microsoft je sporočil, da bo 1. julija prihodnje leto onemogočil navzkrižno podpisovanje gonilnikov (cross-sign drivers), s čimer bo de facto onemogočil izdajanje novih gonilnikov za vse operacijske sisteme pred Windows 10. Edina možnost bo namreč ostala preverjanje gonilnikov za starejše sisteme s testom HLK/WHQL, ki pa ni primeren za vse naprave.

Trenutno obstajajo trije načini podpisovanja gonilnikov, medtem ko nepodpisani gonilniki iz varnostnih razlogov ne delujejo. Cross signing pomeni, da razvijalec gonilnikov za Windows 8.1 in starejše podpiše z lastnim certifikatom (Code Signing Certificate), potem pa še s certifikatom centralni overitelj (Certification Authority). Če slednjemu Microsoft zaupa, je s tem provenienca gonilnika potrjena. To možnost bo Microsoft ukinil. Ostalo bo podpisovanje prek Partner Center Developer Dashboarda (Attestation Signing), kjer gonilnik podpiše Microsoft. Ta identiteto razvijalca potrdi prek računa v Developer Dashboardu. Možnost deluje le za Windows 10.

To pomeni, da bo za starejše sistem uporabna le še tretja možnost. Gonilnike lahko namreč testiramo s testi HLK/WHQL. To je v praksi pogosto nemogoče, saj so nekateri gonilniki takšni, da ne sodijo v nobeno kategorijo, ki jih Microsoft predpisuje. S tem se bo močno skrčil nabor proizvajalcev in naprav, za katere bodo gonilniki za npr. Windows 7 sploh še na voljo. Že sedaj se pogosto dogaja, da za nove naprave ni podpore za kaj drugega kot Windows 10, sedaj pa bo Microsoft to še malce pospešil.