Fuzijska elektrarna v Evropi?

alien-w

28. maj 2004 ob 09:22:29

Najprej samo nekaj osnov o fuziji in fisiji. Na pogled zelo podobna izraza, ki pa sta si fizikalno povsem različna. Fisija ("fission"), oziroma cepitev po slovensko, je razpadanje atomskih jeder. Ta proces se dogaja v nuklearnih elektrarnah in ima kot produkt reakcije veliko močno radioaktivnih elementov z razmeroma dolgo razpolovno dobo in še nekaj dodatnih snovi kot so nevtroni in podobno. Fuzija ("Fusion") pa je zlivanje atomskih jeder, ki se dogajajo pri za nas nepredstavljivo visokih temperaturah. Primer fuzije je "delovanje" Sonca, kjer pri temperaturi 15 - 20 milijonov stopinj kelvina (ali celzija, saj ni pomembno pri tako visokih temperaturah) atomi ne obstajajo več kot skupek delcov, temveč le še kot plazma, torej elektroni in jedra ločeni.

Že od odkritja fisije in prvih jedrskih elektrarn se znanstveniki po vsem svetu ukvarjajo tudi z nasprotno reakcijo zlivanja jeder, saj so pri tej reakciji dobljene energije še veliko večje kot v jedrskih elektrarnah, goriva, ki je vodik oziroma njegov izotop devterij, pa je po vsem svetu več kot na pretek (1 kg fuzijskega goriva zadošča za 10.000 ton fosilnega goriva). Vendar obstaja veliko problemov. Do sedaj jim še ni uspelo izdelati kontorlirane reakcije fuzije, saj so temperature, ki jih morajo doseči ogromne (več kot 100 milijonov stopinj) in ker pri tej temperaturi atomi v bistvu ne obstajajo več bi se jim vsaka "posoda" v kateri bi ta fizična reakcija potekala enostavno spremenila v plazmo. Obstaja nekaj načinov s katerimi so že uspeli izvesti nekaj sekund dolgo reakcijo (z ogromnimi magneti, ki tvorijo navidezno posodo iz magnetnih sil ali močnimi laserji, ki s fotoni obsevajo pospešene delce in jih "stalijo" v palzmo itd), a več kot 50 let razvoja in raziskav še ni privedlo do kakšnih boljših rezultatov.

A izgleda, da se nekaj premika, saj se znanstveniki in državniki že pogovarjajo kam bodo prvo tovrstno napravo postavili. Na Japonsko ali v Francijo? Ker se s politiko ne ukvarjam, si več o razpravi kje in kdaj fuzijska elektrarna bo preberite na BBC News.