E-volitve tudi v Sloveniji?

Matej Kovačič

17. mar 2004 ob 14:08:03

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta 2006 vse e-volilne naprave opremljene s tiskalnikom, ki bo vsak oddan glas tudi natisnil, z čimer bo omogočeno naknadno preverjanje oddanih glasov.

Žal pa kot kaže teh izkušenj na MID-u (še) niso upoštevali, saj so v študiji o izvedljivosti e-volitev s predlogi implementacije na strani 18 zapisali, da je "zaradi odsotnosti papirnih volilnih lističev potrebno rešiti problem preverjanja volilnih izidov ...". Da tiskanja glasovnic v študiji ne obravnavajo kot resne možnosti, kaže tudi stran 20, kjer je v drugi fazi prehoda k e-volitvam zapisano:"Namesto klasične papirne glasovnice se uporabi glasovalna naprava. Volilni uradniki preverijo identiteto volivca in mu omogočijo elektronsko oddajo glasu. Izpolnjena elektronska glasovnica se po komunikacijskem omrežju pošlje v volilni center, kjer se zabeleži in prešteje."

Vsekakor je razmišljanje o elektronskih volitvah vredno vse pohvale. Ne bi pa bilo odveč razmisliti o možnosti, da se ob elektronski oddaji glasu glasovnica še natisne, volivec pa jo potem vrže v klasično skrinjico. To bi omogočalo naknadno preverjanje pravilnosti glasovanja, ki bi ga lahko izvajali v primeru sumov zlorab, pa tudi na povsem naključno izbranih voliščih.