Sony s čipi iz PlayStationa3 konkurent Intelu?

McHusch

12. mar 2003 ob 18:41:54

Na spletu so se pojavile informacije o novi Sonyjevi video-konzoli, ki bo luč sveta ugledala nekako do leta 2005, če bo šlo vse po načrtih. Po Sonyjevih besedah bo ta konzola, če jim bo uspelo premagati vse tehnične težave, revolucionarna na tem področju, saj naj bi bila do stokrat zmogljivejša od sedanjih osebnih računalnikov, po potrebi pa se bo lahko povezala tudi z ostalimi napravami iste vrste in izkoristila njihove zmogljivosti -- vse seveda prek interneta.

Uporabili bodo t.i. cell microprocessor tehnologijo, ki so jo potihem patentirali že septembra letos. S to tehnologijo naj bi ustvarili unverzalne čipe, ki ne bodo uporabljeni le v PlayStation3, marveč tudi v veliki večini ostalih računalniških naprav -- od PC-jev do zmogljivih strežnikov, upajo Sony in partnerja IBM ter Toshiba. Če bodo uspeli, se lahko nadejamo celo resne konkurence Intelu, pravijo.

Na en čip nameravajo spraviti 72 procesorjev -- osem primarnih PowerPC-jev, od katerih bo vsak kontroliral še osem pomožnih procesorjev. S pomočjo sofisticirane programske opreme naj bi se potem kompleksnejši problemi razdelili na preprostejše in dodeli posameznim procesorjem.

Več informacij lahko najdete na tem naslovu, a nekaj je že sedaj kristalno jasno. Stvar je pod velikim vprašajem, saj so mnogi priznani računalniški strokovnjaki skeptični, saj naj bi bil Sony preoptimističen, a če celotna zadeva uspe, se lahko nadejamo popolnoma novih rešitev in pristopov na tem področju.