Intel v Wii 2, Cell odhaja iz PlayStationov

Primož Resman

31. dec 2009 ob 01:50:27

Čeprav je naslednja generacija konzol oddaljena še nekaj let (za Xbox 360 se npr. naslednika pričakuje okrog leta 2015, čeprav je bilo to sprva načrtovano za ~2010), prvi orisi o strojni zmogljivosti naslednikov zgolj tri leta po predstavitvi trenutnih konzol že bežijo na plano. Zamenjava za Xbox 360 je še popolnoma zavita v temo, medtem ko sta največja tekmeca, Wii in PlayStation 3, že dobila prve informacije o centralnih procesorjih, ki bi jih lahko vsebovala.

Nintendov Wii je brez dvoma v današnjih dneh televizorjev s podporo visoki ločljivosti kot nebogljeno dete, a ga je revolucionaren način igranja dolga tri leta držal v vodstvu oz. vsaj ob boku svojima tekmecema. Pomanjkljivosti svoje konzole se pri Nintendu zavedajo in že pripravljajo naslednika, v nekaterih krogih poimenovanega tudi kot Wii HD. Le-ta naj bi po svežih informacijah uporabljal centralni procesor, izdelan v Intelovih tovarnah. Še več, govori se celo o kombinaciji centralnega in grafičnega procesorja, ki bi bil podoben ukinjenemu Larrabeeju.

Nedvomno bodo razvijalci iger za PlayStation 3 veseli, da Sony razmišlja o ukinitvi uporabe procesorjev Cell v PlayStation 4. Cell je vir nepopisnih težav za mnoge razvijalce, ki se soočajo s počasnejšim delovanjem iger na PlayStationu v primerjavi z Xbox360 ter osebnimi računalniki, obenem pa je razvijanje zanj še mnogo dražje kot za ostale platforme. Ker eno jedro dandanes ne zadošča več seveda raziskujejo predvsem večjedrnike, ki bi bili tokrat polnokrvni, namesto vodilnega jedra z nekaj pomočniki, kakršen je Cell. Medtem ko se naslednika Wiija pričakuje že prihodnje leto, PlayStation 4 ne bomo ugledali pred letom 2013.