Aretirali osumljenca za lažni tvit, ki je zanihal tečaj bitcoina

Matej Huš

18. okt 2024 ob 19:35:22

V Athensu v Alabami so aretirali 25-letnega moškega, ki je januarja letos pridobil nepooblaščen dostop do profila ameriške Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC) na X-u in objavil lažno vest, da je SEC odobril kotacijo sklada (ETF), ki sledi ceni bitcoina. Dan pozneje je sicer SEC to res storil in še enkrat legitimno objavil enako vest na X-u. Osumljenca obtožujejo kraje identitete v oteževalnih okoliščinah in nepooblaščenega dostopa.

Vdori v profile na družbenih omrežjih so kaznivi samo po sebi, a to pot so okoliščine posebej oteževalne, ker je osumljenec vdrl v račun regulatorja, hkrati pa je s svojo objavo povzročil rast tečaja bitcoina za približno 1000 dolarjev. Ko so lažno sporočilo odstranili, je cena upadla za 2000 dolarjev, zato mu lahko očitajo manipulacijo trga, kar v ZDA posebej hudo preganjajo.

Dostop do profila je dobil s klasično taktiko prevzema SIM-a (SIM swap). Prevzel je identiteto pooblaščenega upravljavca profila, in sicer njegovo telefonsko številko, kar mu je omogočilo dostop do profila na X-u. Tovrstne prevare ciljajo na zaposlene pri mobilnih operaterjih, ki jih zlikovci prepričajo v prepis telefonske številke na novo kartico SIM - kar je ob izgubi in nakupu nove kartice povsem legitimen postopek - nato pa s tem pretentajo dvostopenjsko preverjanje identitete (2FA). To pot je osumljenec uporabil lažno osebno izkaznico.