Dan po lažni objavi SEC vendarle dovolil indeksni sklad za bitcoin

Matej Huš

10. jan 2024 ob 22:59:22

Včeraj je močno zanihal tečaj bitcoina, saj je vlagatelje razveselila objava na SEC-ovem profilu na omrežju X, da so izdali dovoljenje za kotacijo indeksnemu skladu (ETF), ki bi sledil ceni bitcoina. Že kmalu je objava izginila, nadomestilo pa jo je pojasnilo, da so v račun @SECGov vdrli hekerji in da je objava lažna. Tečaj bitcoina je vse pridobljeno izgubil in končal nekoliko nižje pri 45.000 dolarjih.

Direktor SEC-a Gary Gensler je dejal, da je šlo za vdor in da SEC ni potrdil nobenega ETF, ki sledi bitcoinu. A prvotna objava na SEC-ovem profilu ni bila tako neverjetna, saj SEC te dni res presoja o izdaji dovoljenja za kotacijo takšnemu skladu, kar se bo zelo verjetno zgodilo kmalu. Zato je bila objava videti zelo verodostojna, marsikdo pa še vedno verjame, da ni šlo za vdor, temveč je nekdo na SEC-u le prehitro kliknil objavi. A tudi iz X-a sporočajo, da je šlo za vdor, a ne v platformo, temveč za prevzem nadzora nad profilom zaradi ukradene telefonske številke. SEC ni uporabljal dvostopenjske avtentikacije (2FA). V bitcoin je sicer možno vlagati na nekoliko bolj zapletene načine, denimo prek skladov, ki sledijo terminskim pogodbam za bitcoin, in drugih izvedenih finančnih instrumentov. Prav tako je možno posamezne produkte kupiti neregulirano neposredno od izdajateljev (OTC).

Nato pa je danes
, približno 24 ur pozneje, SEC dejansko izdal dovoljenje za kotacijo. To je prelomna odločitev, potem ko prizadevanja za odobritev takšnega ETF-ja trajajo že desetletje. Leta 2013 sta Cameron in Tyler Winklevoss vložila zahtevek za kotacijo Winklevoss Bitcoin Trust. SEC je doslej konsistentno zavračal vse ETF-je, ki bi imeli kot podlago bitcoin. Sedaj je SEC spremenil mnenje in odobril 11 ETF-jev, ki bodo sledili bitcoinu. Sledila bo konsolidacija, ko bo trg pokazal, kateri bodo postali največji in s tem najprivlačnejši.