So prihodnost podatkovnih centrov mali modularni reaktorji?

Matej Huš

16. okt 2024 ob 22:17:31

Medtem ko se v slovenski javnosti krešejo mnenja o izgradnji še enega velikega jedrskega reaktorja, se ameriški tehnološki giganti obračajo k lastnim malim modularnim reaktorjem (SMR) za napajanje lastnih požrešnih podatkovnih centrov.

V začetku tedna sta Google in Kairos podpisala pogodbo o dobavi energije iz SMR-jev za Googlove podatkovne centre. Prvi vati naj bi iz Kairosovih SMR-jev stekli leta 2030, nato pa bodo pet let postavljali še dodatne. Kairos bo postavil več SMR, ki bodo skupno Googlu zagotavljali 500 MW električne energije. Za zdaj delujočih SMR v ZDA še ni, Kairos pa je julija začel graditi prototip v Tennesseeju, ki naj bi bil nared leta 2027.

Podobne zamisli ima tudi Amazon, ki je napovedal troje investicij v SMR-je. Medtem ko je Google obljubil odkup energije, je Amazon začel financirati razvoj. Ena izmed pogodb je sklenjena z dobaviteljem Energy Northwest, ki bo proučil možnost postavitve SMR blizu Columbia Generating Station, kjer je trenutno en 1200-MW reaktor, poleg katerega bodo zgradili več malih modularnih. Amazon bo dobil pravice za odjem energije. Podoben dogovor so sklenili z Dominion Energy iz Virginije, ki bo postavil SMR-je poleg obstoječe jedrske elektrarne North Anna Nuclear Generating Station. Tretjo pogodbo pa so sklenili s podjetjem X-energy, ki reaktorje dejansko dizajnira.

Ocenjuje se, da se bo do leta 2030 poraba električne energije za podatkovne centre potrojila. SMR so ena izmed okolju prijaznih možnosti, ki ni predraga, predvsem pa je skalabilna.