Ob 20-letnici Ubuntuja izšla verzija 24.10

Matej Huš

12. okt 2024 ob 14:11:26

Izšla je nova verzija najbolj priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu, ki nosi predvidljivo ime Ubuntu 24.10 oziroma Oracular Oriole. Te dni Ubuntu praznuje 20-letnico obstoja - Ubuntu 4.10 je izšel 20. oktobra 2004 -, hkrati pa je 24.10 druga različica v tem letu. Prejšnja Ubuntu 24.04 je imela oznako LTS in bo torej podprta dlje časa, nova 24.10 pa zgolj običajnih devet mesecev.

V novi verziji je vključeno najnovejše stabilno jedro 6.11, kar doslej ni bila navada. A od avgusta letos je Canonical sprejel novo politiko, da vedno vključijo zadnjo inačico jedra, ki je na voljo. To bo prineslo tudi hitrejšo podporo za nove funkcionalnosti, ki jih dobiva Linux kot ekosistem. Uporabniki na arhiteketuri ARM64 imajo odslej na voljo GNOME Initial Setup za enostavnejšo postavitev sistema po namestitvi. Novi File Manager pa omogoča lažjo navigacijo po drevesni strukturi sistema, dostop do različnih pogonov in preglednejše iskanje po neindeksiranih mapah.

Dodali so nekaj spominov na prvo verzijo. Ob zagonu vidimo logotip ob 20-letnici, poleg tega pa se ob prijavi predvaja prvotni zvok izpred dvajsetih let. A razlik je več kot podobnosti, saj je Linux v tem času prehodil dolgo pot in na osebnih računalnikih dosegel skoraj petodstotni delež.

Canonical je na svoji spletni strani opisal vse novosti, med katerimi so natančnejše upravljanje s pravicami (Permissions prompting), GNOME 47, podpora formatom OpenVEX in OSV za prijavo ranljivosti in Valkey. Novo verzijo lahko snamete s spleta.