WhatsApp in Messenger bosta sprejela tudi zunanje odjemalce

Matej Huš

7. sep 2024 ob 14:24:26

Meta je včeraj sporočila, da bo zavoljo evropskega akta o digitalnih trgih (DMA) uvedla nekaj sprememb na platformah WhatsApp in Facebook Messenger, ki bosta s tem postali odprti za druge odjemalce. Ponudili bodo možnost, da se tudi drugi programi za sporočanje povežejo v omrežje in omogočajo izmenjavo sporočil z uporabniki, četudi ti uporabljajo uradnega ali kakšnega drugega klienta. Še več, ko se bo pojavil kakšen nov odjemalec, bosta WhatsApp in Messenger uporabnike nanj opozorila. A ni vse zlato, kar se sveti.

Uporabniki bodo imeli dve možnosti. Bodisi bodo lahko pogovore z drugimi odjemalci videli ločeno, tako imenovane Third-party chats, ali pa v skupni mapi Prejeto. Za zdaj bodo to le pogovori, in še ti zelo primitivni. Prihodnje leto bodo platformo odprli tudi za skupinske pogovore, leta 2027 pa še za navadne in videoklice. Seveda ni tehničnih ovir, ki bi preprečevale hitrejšo implementacijo, a Meta se bo držala skrajnih rokov po DMA.

Tudi pri integraciji besedilnih sporočil, ki se bo zgodila najprej, se bo Meta držala minimumov. Šele nekoč v prihodnosti bodo namreč odklenili napredne funkcije, kot so reakcije, neposredni odgovori (citiranje), indikacijo o tipkanju v realnem času, potrdila o branju itd. Na koncu pa bo sodelovanje odvisno tudi od konkurence. Če bosta na primer Viber ali nesrečni Telegram vstopiti v ta ekosistem, bosta morala to izvesti s šifriranjem, ki ga terja WhatsApp v svojem protokolu (gre za Signalov protokol). Prvi, ki je napovedal pristop, je Matrix.