Qualcomm razmišlja o nakupu dela Intela

Matej Huš

7. sep 2024 ob 14:24:14

Po poročanju Reutersa se Qualcomm zanima za nakup Intelovega dela, ki se ukvarja z načrtovanjem čipov. Intel ima sicer več oddelkov in je eno redkih podjetij, ki še vedno pod isto streho združuje tako načrtovanje novih čipov kakor tudi livarne, ki ne proizvajajo le lastnih čipov, temveč tudi čipe za druge proizvajalce. Slednji del za Qualcomm ni zanimiv, prvi pa precej bolj.

Intel je trenutno v težkem položaju, saj podjetje posluje z izgubo, izgublja boj s konkurenti in na veliko odpušča. Konsolidacija njihovega poslovanja je na primer vključevala prodajo deleža v ARM-ju, spogledujejo pa se tudi z drugimi odprodajami. Izključena ni niti razdelitev podjetja. To so začutili tudi drugi igralci, ki so ogledujejo zanimive kose podjetja. Qualcomm se po Intelovih zatrjevanjih uradno še ni obrnil na Intel, v Qualcommu pa navedb ne komentirajo. Po neuradnih podatkih še vedno preučujejo različne scenarije in lahko še spremenijo mnenje.

Intelovo minulo četrtletje je bilo katastrofalno, zato so ukinili izplačila dividend, napovedali 15-odstotno zmanjšanje števila zaposlenih, reze v razvoju in raziskavah ter osredotočenje na primarno dejavnost. Tržna kapitalizacija podjetja je včeraj padla na 80 milijard dolarjev, delnica pa tako nizko ni bila že deset let. Prvič je vrednost, kot jo ima sedaj, sicer dosegla že leta 1997. Prihodnji teden bodo zato razpravljali tudi o prodaji Altere, ki se ukvarja s programljivimi čipi. Qualcomma tržna kapitalizacija medtem znaša 176 milijard dolarjev.