Bluetooth 6.0 nared

Matej Huš

5. sep 2024 ob 23:24:47

Posebna interesna skupina (SIG) za Bluetooth je dokončala specifikacije standarda Bluetooth 6.0, ki prinašajo precej zanimivih novosti. To niti ni tako nenavadno, saj je prejšnja verzija Bluetooth 5.0 že precej stara - izšla je pred osmimi leti! Novosti je torej cel kup.

Med njimi je gotovo najpomembnejša Channel Sounding, ki prinaša zelo natančno določanje razdalje med napravami, ki uporabljajo to tehnologijo. Z Bluetooth 6.0 bo možno določiti razdaljo med dvema napravama na en centimeter natančno, kar bo pomagalo pri iskanju izgubljenih ali zgolj založenih naprav. Ko se bo povečalo število naprav s podporo za to tehnologijo po svetu, bodo tudi funkcije, kot je Find My Phone, dobile novo dimenzijo delovanja.

Naslednja novost se imenuje Decision-Based Advertising Filtering in je namenjena zniževanju porabe. Z vklopom poskrbi, da naprave sekundarne kanale prečesavajo le, če na primarnem kanalu dobivajo ustrezne podatke. Podobno deluje tudi Monitoring Advertisers, ki privarčuje energijo, če naprava zapusti domet. Preostali spremembe so bolj tehnične narave in omogočajo hitrejše in odzivnejše delovanje.

Zdaj moramo le še počakati, da proizvajalci na trg pošljejo naprave s podporo za Bluetooth 6.0. To pa se še ne bo zgodilo zelo kmalu, temveč po najbolj optimističnih scenarijih prihodnje leto.