Bluetooth 5 prispel

Matej Huš

8. dec 2016 ob 20:37:32

Pol leta po napovedi končne verzije standarda Bluetooth 5 je skupina Bluetooth SIG (Special Interest Group), ki je zadolžena za pripravo standarda Bluetooth, sporočila, da je tehnologija nared. Bluetooth 5 je sprejet, tako da je sedaj žogica na strani proizvajalcev, od katerih z začetkom prihodnjega leta pričakujemo prve naprave s podporo Bluetooth 5.

Glavne novosti, ki jih nova inačica prinaša, so višja hitrost, povečan domet ter izboljšana komunikacija z napravami pred sparjenjem. Tako bo imel v primerjavi s 4.2 novi standard štirikrat večji domet (v ekstremnih primerih celo kakšen kilometer), ne da bi naprave porabljale več energije. V praksi pa to pomeni, da se bo mogoče sprehajati po celem stanovanju, ne da bi povezava Bluetooth mrknila.

Prav tako bo prenos hitrejši, saj bo mogoče podatke v optimalnem primeru prenašati s hitrostjo 2 MB/s (doslej 1 MB/s). Bluetooth 5 je narejen prav z mislijo na internet naprav (IoT) in podpira na primer connectionless mode. Ta bo poskrbel za manjšo porabo energije, kar je uporabno za različne senzorje, detektorje in podobne na pol pasivne naprave, ki morajo delovati dolgo, njihova naloga pa je preprosta. Ali pa pametne ure, ki tudi želijo nezahtevno povezavo s pametnimi telefoni. V praksi ga bomo lahko preizkusili v prvi polovici prihodnjega leta.