Delta toži Microsoft in Crowdstrike, ta ji ne ostajata dolžna

Matej Huš

6. avg 2024 ob 22:38:18

Zaradi julijskega izpada računalnikov, ki jih je zakrivila posodobitev CrowdStrike Falcona, je ameriška Delta napovedala tožbo zoper proizvajalca in Microsoft. Očita jim, da je ekosistem izrazito krhek in da sta odgovorna za napako, ki je povzročila več sto milijonov dolarjev škode. Delta je bila prisiljena odpovedati več tisoč letov, ker so njihovi računalniki kazali modre zaslone.

Zato so najeli zvezdniškega odvetnika Davida Boiesa in se začeli pripravljati na tožbo. Ocenujejo, da je nastala škoda v višini 350-500 milijonov dolarjev, saj so odpovedali 7000 letov in morajo izplačati odškodnine ali drugače kompenzirati škodo 176.000 potnikom.

Kolektivno tožbo so napovedali tudi CrowdStrikovi delničarji, v kateri k odgovornosti kličejo izvršnega direktorja in finančnega direktorja. Prvi je še marca poudarjal, da je programska oprema "validirana, preizkušena in certificirana", kar pa ni res. Napake, ki so si jih privoščili, da je pokvarjena datoteka sploh lahko povzročila toliko škodo, te trditve postavljajo na laž. Delničarjem je nastala občutna škoda, saj je delnica CrowdStrika v zadnjem mesecu izgubila okrog 40 odstotkov vrednosti.

Sedaj sta se oglasila tudi Microsoft in CrowdStrike. Ta poudarjata, da je Delta za obseg težave kriva predvsem sama. Microsoftov izvršni direktor je že istega dne pisal Deltinemu direktorju, zaposleni pa so tudi večkrat ponudili pomoč, a se Delta ni odzvala. Tudi CrowdStrike je ponudil pomoč, a ni dobil odgovora.