Google Podcasts se danes poslavlja

Matej Huš

23. jun 2024 ob 16:07:04

Danes je zadnji dan, ko še deluje Googlova storitev Podcasts za poslušanje podkastov. O ukinitvi smo pisali že marca in v Severni Ameriki je aplikacija že preteklost, v preostalih delih svet pa 23. junij - torej danes - zadnji dan delovanja. Google poziva uporabnike, naj prestopijo na YouTube Music, ki je namenjen tudi poslušanju podkastov.

YouTube Music ima nekaj več funkcij od predhodnika, denimo RSS, podrobnejše nastavitve prenosov, urejanje seznamov itd. Prav tako bolje sodeluje z Android Auto. Po drugi strani pa nekaj res pomembnih funkcij manjka, denimo označiti podkast kot že predvajan. Prav tako se v YouTube Music prepletajo podkasti in druge vsebine, zato je iskanje mestoma bolj težavno, kot bi lahko bilo. A Googlove želje so preproste - ljudi želijo privabiti v svoj ekosistem, da bi tam poslušali čim več vsebin, četudi niso podkasti, po možnosti še s plačljivo naročnino na YouTube.

Kdor želi prehod na YouTube Music izpeljati brez večjih preglavic, lahko uporabi orodje za izvoz naročnin v obliki datoteke OPML. Delovalo bo do 29. julija, zato velja pohiteti.