YouTube Red brez oglasov za 10 dolarjev

Matej Huš

21. okt 2015 ob 23:35:34

Google je danes predstavil novo storitev z nekoliko nenavadnim imenom YouTube Red, ki bo uradno na voljo danes teden, a spočetka le v ZDA. Za 10 dolarjev na mesec bo mogoč dostop do vseh storitev na YouTube - YouTube Music, YouTube Gaming, YouTube Kids in seveda klasični YouTube brez oglasov. Storitve delujejo na Androidu in namiznih računalnikih, medtem ko bo naročnina s podporo za iOS stala 13 dolarjev mesečno. Google se je pač odločil, da ne bo financiral Applovega zaslužka, temveč bodo morali to storiti uporabniki sami. Dve izmed dobrodošlih novosti bosta shranjevanje posnetkov za kasnejši lokalen ogled ter - končno! - možnost predvajanja posnetkov na mobilnih napravah v ozadju. Prvih 30 dni bo storitev mogoče brezplačno preizkušati, a boste potrebovali ameriški IP (torej VPN).

Koliko bo Google pobral zase in koliko bodo posredovali avtorjem, seveda niso želeli razkriti. So pa dejali, da bo velika večina zbranega denarja namenjena avtorjem, ki ga bodo prejeli glede na čas predvajanja njihovih vsebin. Variety piše, da bodo avtorji dobili 55 odstotkov naročnin, podobno kot velja za prihodke od oglasov. Avtorji, ki se ne strinjajo s prehodom na YouTube Red, bodo imeli problem, saj bo Google v ZDA njihove posnetke nastavil na "zasebno". To pomeni, da jih bodo lahko gledali le ob poznavanju neposredne povezave.

Prihodnje leto bo YouTube Red prispel še v nekaj drugih držav. Poleg tega bo na YouTube Red prispela še originalna vsebina, ki je na brezplačni strani (ta seveda ostaja) ne bo. Glavno vprašanje pa je, ali bo Google uspel prepričati zadosten odstotek milijarde obiskovalcev YouTuba, da bi za stran plačevali.