Začel se je konec za Manifest v2

Matej Huš

2. jun 2024 ob 23:47:53

Ta mesec bo začel Google ukinjati podporo za razširitve Manifest V2 v svojem brskalniku, o čemer smo obširno pisali lani. Kljub ugovorom razvijalcev in uporabnikov je že dlje časa jasno, da se bo Manifest V2 poslovil v korist naslednika Manifesta V3. Odmikal se je le datum, a tudi tega je sedaj konec.

Uporabniki najnovejših verzij brskalnika, ki sodelujejo v programih Beta, Dev in Canary, bodo že v naslednjih dneh dobili obvestila, da se podpora za Manifest v2 izteka. Najbolj prizadeti so seveda vtičniki, ki blokirajo oglase. Ti imajo v režimu Manifest v2 popoln nadzor nad nalaganjem strani in lahko počnejo karkoli želijo, torej tudi blokirajo vse. Pod Manifestom v3 pa bo to drugače, saj bodo brskalniku lahko le predlagali, kaj naj stori pri izrisu. Z vidika preprečevanja napadov MITM je to pozitivno, medtem ko bo blokiranje oglasov sedaj manj učinkovito oziroma predvsem prepuščeno na milost in nemilost Googlu. Ta ob tem poudarja, da ima novi API chrome.declarativeNetRequest več kot 330.000 statičnih pravil in 30.000 dinamičnih, ki jih lahko avtorji adblockov uporabljajo za preprečevanja prikaza oglasov. A še vedno - vse to deluje po Googlovi milosti.

Google pojasnjuje, da bodo sedaj začeli izpisovati opozorila, Manifest v2 pa bodo prenehali podpirati v nekaj mesecih. Do prihodnjega junija pa ga bo mogoče uporabljati, kjer imajo podporo ExtensionManifestV2Availability.