Google ni navdušen nad blokiranjem oglasov v Chromu

Matej Huš

2. dec 2023 ob 13:40:08

Razširitve v Chromu uporabljajo platformo Manifest v2 (Mv2), ki omogoča dostop do API chrome.webRequest, kjer imajo razširitve praktično neomejen dostop do elementov pri nalaganju spletne strani. To omogoča delovanje vtičnikov za blokiranje oglasov, denimo AdBlock, ki na vseh chromiumskih brskalnikih (Chrome, Vivaldi, Edge, Brave) učinkovito opravljajo svoje delo. Ni presenetljivo, da Google to precej jezi, ker je podjetje največji ponudnik oglasnega prostora na spletu. Junija se bo to korenito spremenilo - na slabše.

Tedaj bo postala obvezna uporaba naslednje verzije Manifest v3 (Mv3), ki bo precej manj darežljiva. Novi API chrome.declarativeNetRequest bo bolj restriktiven, saj bo blokiranje izvajal Chrome, razširitev pa bo lahko le zahtevala blokado. Ker bo obstajala kopica omejitev, denimo število pravil za filtriranje, bo rezultat manj predvidljiv in manj temeljit. Da se bo to zgodilo, je jasno že več kot leto dni, premikal se je le rok, kdaj bo Mv3 obvezen. Po juniju 2024 ne bo možno več nameščati novih razširitev za Mv2.

Google poizkuša blokiranje oglasov izkoreniniti na več načinov, denimo z upočasnjevanjem nalaganja videoposnetkov na YouTubu. V igri mačke z mišjo razvijalci razširitev za zdaj še uspešno vračajo udarce, a Google postaja čedalje agresivnejši, saj tudi YouTube spreminja ukrepe čedalje hitreje. Z Mv3 pa prihaja še ena novost. Posodabljanje pravil v razširitvah za blokiranje oglasov bo precej počasnejše, saj bo Google onemogočil oddaljeno kodo v razširitvah (remotely hosted code). To v praksi pomeni, da se bodo morali posodobitve seznamov za blokiranje nameščati po daljši poti, prek posodobitev aplikacije v Chrome Web Storu. Frekvenca je tu počasnejša in predvsem odvisna od Googla - namesto takojšnjih posodobitev bodo te prihajale po nepredvidljivem urniku, od dneva do treh tednov pozneje.

Mozilla obljublja, da se v Firefoxu ne bo spremenilo nič. Morda pa bo dobil več uporabnikov.