Boeing Starliner spet ostal na tleh

Matej Huš

2. jun 2024 ob 22:44:53

Izstrelitev Boeingovega Starlinerja je bila v soboto tik pred zdajci odpovedana in prestavljena vsaj do srede. V orbito bi ga bili morali poslati v soboto ob 18.25 po srednjeevropskem poletnem času, a so slabe štiri minute pred vklopom motorjev odštevanje ustavili. Nedeljskega okna niso niti lovili, naslednje pa se bo zgodilo v sredo ob 16.52.

Na krovu plovila sta bila astronavta Butch Wilmore in Suni Williams, ki bi ju bila doletela čast, da kot prva poletita s Starlinerjem. To bosta poizkusila v sredo, ko bo Starliner odletel v nizko orbito, da se bo kapsua nato spojila z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Na krovu ISS bosta astronavta kakšen teden dni, nato pa se bosta vrnila v Novo Mehiko ali Arizono. S tem bo Starliner postal drugo operativno plovilo v ameriški floti, ki lahko v orbito vozi ljudi.

V vesolje bi ga morala poslati raketa Atlas V, ki jo izdeluje United Launch Alliance. A prav raketa je bila razlog za odpovedi izstrelitve, zato bodo sedaj tehniki natančno preverili, kaj se je zgodilo. Za zdaj kaže, da se eden izmed treh računalnikov ni dovolj hitro zagnal, zato so iz varnostnih razlogov ustavili odštevanje. Ena izmed kartic je povzročila šestsekundni zamik, dasiravno se je sistem nato zagnal. Sedaj bo sledilo praznjenje goriva in natančen pregled.

Če izstrelitev v sredo ne bo uspela, bo zamik še daljši. Treba bo namreč zamenjati akumulatorje na Atlasu V, ki imajo omejen rok trajanja. To bo vzelo dodatnih 10 dni.