Reuters: ByteDance bi raje ugasnil TikTok, kot ga prodal

Matej Huš

27. apr 2024 ob 14:34:38

V ZDA se približuje prepoved TikToka, če ByteDance aplikacije ne bo prodal. Zakon, ki to zapoveduje, so že sprejeli, a pričakovati je oster pravni boj, katerega izzid je negotov. ByteDance ima številne argumente v svoj prid, ki so v glavnem povezani s svobodo izražanja, kar v ZDA jemljejo izredno resno, saj gre za ustavno kategorijo.

To velja imeti v mislih, ko beremo različna poročila in izjave o TikToku, ki izvirajo iz ByteDancea. Reuters poroča, da ByteDance bržkone ne bo želel prodati TikToka in bo aplikacijo v skrajnem primeru raje ugasnil. Algoritmi v TikToku so ključni del poslovanja podjetja ByteDance in jih podjetje ne želi prepustiti v tuje roke, medtem ko sam TikTok ni tako zelo pomemben, saj ustvarja več stroškov kot prihodkov. Tega neodvisno ni možno preveriti, ker ByteDance ne razkriva finančnih podatkov o poslovanju posameznih enot. Neuradno v ZDA ustvarijo 25 odstotkov vseh prihodkov TikToka, ki pa je skupno manj pomemben del v ByteDanceu. Skupni prihodki ByteDancea so lani znašali 120 milijard dolarjev.

ByteDance isti algoritem kot v TikToku uporablja tudi v drugih aplikacijah, denimo v kitajski Douyin, ki so za njegovo poslovanje bistveno pomembnejše. Konkurenca, denimo Tencent ali Xiaohongshu, ima precej slabše algoritmi kot ByteDance, zato bi morebitna prodaja TikToka predstavljala veliko tveganje, da se naučijo skrivnosti in potem vrnejo udarec na kitajskem trgu. Druga možnost je seveda, da ByteDance spremeni algoritem v TikToku in podjetje proda šele nato, a je ta možnost manj verjetna, ker je bistveno bolj zapletena. Kakršnokoli prodajo pa mora odobriti kitajska administracija, ki izda ustrezna dovoljenja.