Apple na Kitajskem umaknil WhatsApp, Threads, Telegram in Signal

Matej Huš

21. apr 2024 ob 11:46:55

Kitajska je Applu odredila, da mora iz svoje mobilne tržnice App Store odstraniti zahodne aplikacije WhatsApp, Threads, Telegram in Signal, kar je podjetje že storilo. Iz Cupertina so povedali, da morajo spoštovati zakone držav, v katerih poslujejo, četudi se kdaj z njimi ne strinjajo. Omenjeni umik je zahtevala Agencija za kibernetski prostor.

Umik je zahtevala, ker WhatsApp in Threads vsebujeta vsebine, ki na neprimeren način omenjajo kitajskega predsednika Šija Džinpinga. To je po kitajski zakonodaji dovolj za umik, če gre za žaljive, hujskaše, podžigajoče ali kako drugače neprimerne - lahko tudi samo kritične - vsebine. Druge Metine aplikacije, torej Facebook, Instagram in Messenger, ostajajo dostopne. Ni še jasno, kaj je povod za umik Telegrama in Signala, ki sta namenjena varni komunikaciji brez prisluškovanja.

Večjih posledic sicer ne bo, ker omenjene aplikacije na Kitajskem niso zelo popularne. Tako ali tako ždijo za kitajskim velikim zidom, prebivalstvo pa v glavnem uporablja lokalne aplikacije, denimo WeChat. V Hongkongu in Macau za zdaj ukrepov ni bilo. Prav tako so aplikacije dostopne na platformi Android.

Medtem je na drugi strani Pacifika ključno vprašanje, kaj bo s TikTokom. V ZDA ga obravnavajo kot grožnjo nacionalni varnosti, zato se pripravlja zakonodaja, ki bo od ByteDancea terjala prodajo. O tem bodo v spodnjem domu kongresa glasovali jutri, kasneje pa še v senatu. Predsednik Biden je že napovedal podporo zakonu, če bo izglasovan.