Milijoni esejev so že napisani s ChatGPT

Matej Huš

13. apr 2024 ob 12:10:12

Proizvajalec orodja Turnitin, ki se uporablja za preverjanja avtentičnosti in izvirnosti pisnih del, torej za iskanje plagiatov, že leto dni ponuja tudi prepoznavanje z umetno inteligenco napisanih del. V tem času so pregledali 200 milijonov izdelkov in ugotovili, da jih ima kar desetina vsaj 20 odstotkov vsebine, ki je prepisana od umetne inteligence. Tri odstotke pa jih je v celoto - več kot 80-odstotno - napisala umetna inteligenca.

Preden začnemo biti plat zvona je treba poznati zanesljivosti meritve. Turnitin trdi, da ima njihov sistem manj kot en odstoten lažno pozitivnih. Neodvisnih podatkov o tem ni, a nekatere druge raziskave kažejo drugačno sliko. Lani so v en izmed njih odkrili, da je lažno pozitivnih kar 61 odstotkov primerov, ko so preiskovali esej na izpitu TOEFL, ki meri znanje angleščine za tuje govorce, ki jim ni materni jezik. Turnitin naj bi bil med bolj zanesljivimi orodji, a dejstvo ostaja, da so izdelki ljudi, ki jim je angleščina nematerni jezik, v povprečju slabši in prej označeni kot izdelek umetne inteligence.

Univerze kljub temu že kupujejo orodja za iskanje izdelkov umetne inteligence, potem ko so imele lani brezplačno preizkusno obdobje. Po prvem navdušenju pa so se nekatere univerze odločile stopiti korak nazaj in prav zaradi negotovosti ne uporabljajo orodij za prepoznavanje izdelkvo umetne inteligence.

Pri tem bi bilo krivično izpostavljati zgolj študente, ko pa so se izdelki ChatGPT znašli ne le v rokopisih člankov, temveč celo v objavljenih znanstvenih člankih. Mnogokrat sploh niso potrebne detektivske veščine, saj se v člankih najdejo izdajalski stavki, kot je "Please note that as an AI language model ...". In da, tudi profesorji uporabljajo ChatGPT za ocenjevanje izdelkov, po lastnih navedbah sicer le za prvi pregled - ki bi ga v nasprotnem primeru opravil asistent ali mladi raziskovalec. V nekaterih programih pa se vzpodbuja, da štundetje prvi osnutek pošljejo skozi ChatGPT, ki jim bo svetoval o izboljšavah, preden ga oddajo.

Pod črto: tehnologija je nova, uporabe in sposobnosti mnogotere, kot družba pa še tipamo, kako jo sprejeti in vključiti v naše funkcioniranje.