Android dobiva svojo verzijo AirTag

Matej Huš

6. apr 2024 ob 15:23:23

Pred dobrim letom dni so postale glasnejše govorice, da Google vendarle pripravlja svojo verzijo AirTaga. Tehnologija na Applovih napravah obstaja že tri leta, v tem času pa so ugotovili, da je treba rešiti problem zlonamernega zasledovanja ljudi, k čemur sta Google in Apple resno pristopila lani. In tako je več kot tri milijarde naprav čakalo dobro leto, da lahko uporabijo največji ekosistem prenosnih pametnih naprav. Problem so rešili konec minulega leta. Sedaj gre zares.

Ta teden so začeli nekateri uporabniki Androida, v glavnem Pixlov 8 Pro, dobivati možnost sodelovanja v Googlovem omrežju za iskanje izgubljenih naprav. Google je dan zatem v uradnem sporočilu napovedal, da omrežje Find My Device zares prihaja. Uporabniki Androida, ki sodelujejo v beta oziroma predoglednih inačicah Google Play Services, so začeli dobivati možnost izbrati, ali želijo uporabljati novi Find My Device (verzija Find My Device že obstaja, a ta uporablja internetno povezavo posamezne naprave in vgrajeni GPS/Wi-Fi). Google bo lastno omrežje Find My Device zagnal v ponedeljek, če gre verjeti elektronskemu sporočilu, ki so ga prejeli nekateri uporabniki.

Find My Device deluje podobno kot AirTags. Uporablja vse naprave, ki so v bližini, torej deluje tudi brez lastne internetne povezave. Telefon posname lokacijo vse sledilnikov z Bluetoothom v okolici in njihove lokacije varno pošlje v oblak. Če napravo izgubimo na obljudenem območju, kjer so v bližini druge naprave z internetno povezljivostjo ali Bluetoothom, bodo te posredovale lokacije naše naprave. Chipolo, Pebblebee in podobni so že v nizkem startu.

Podatki iz Googla so še nekoliko razdrobljeni in zmedeni, zato je obstaja možnost, da so bila prva elektronska sporočila poslana pomotoma. A tudi če storitve ne bodo zagnali pojutrišnjem, se bo to zgodilo kmalu. Androidni "airtag" so za ovinkom.