Ali Google pripravlja svoj AirTag?

Matej Huš

18. jan 2023 ob 07:53:16

Pravzaprav je bolj presenečenje, da se Google podviga ni lotil že prej, kot je novica odkritje, da se vendarle premika. Google se pridružuje Applu, Samsungu in Tilu, saj pripravlja sledilnike predmetov z Bluetoothom po vzoru Applovega AirTaga. Strokovnjak za Android Kuba Wojciechowski je pri analizi kode našel segmente, ki so namenjeni projektu Grogu, ki ni nič drugega kot Googlov airtag.

Nove funkcije so v možnosti Fast Pair, ki jo Google uporablja za hitro parjenje naprav prek Bluetootha. Poleg imena Grogu sta v kodi tudi imeni GR10 in Grogu, funkcionalnost pa razvija ekipa iz Nesta. Wojciechowski trdi še, da bo novi Grogu podpiral Bluetooth LE in UWB, podobno kot Applovi izdelki pa naj bi imel tudi zvočnik za lažje iskanje pogrešanega predmeta. UWB pa bo omogočal natančnejše pozicioniranje in hitrejše iskanje. Tehnologijo je sicer pionirsko predstavil Tile pred desetletjem, a je zares uspela šele ko jo je skopiral Apple. Sedaj jo bo očitno skopiral še Google. Pri tem pa bo Google velikodušno dovolil dostop tudi drugih proizvajalcev, saj sicer funkcije ne bi vgradil v API Fast Pair.

Google ne komentira špekulacij. Verjetno bo več znanega maja, ko bo potekala Google I/O Developer Conference. Tam bodo predstavili nove telefone Pixel in morda tudi novi izdelek Grogu.