Gmail je star 20 let

Matej Huš

31. mar 2024 ob 18:15:46

Ko je Google pred dvema desetletjema predstavil nov predal za elektronsko pošto Gmail, je marsikdo napak menil, da gre za prvoaprilsko potegavščino. A Google je mislil resno in revolucioniral dostop do elektronske pošte in shranjevanje podatkov, saj je ponudil za tisti čas neverjeten gigabajt prostora. To so bili časi deset- ali dvajsetmegabajtnih poštnih predalov.

Sprva je bilo za dostop do Gmaila potrebno povabilo, ki pa ga ni bilo težko dobiti. Sčasoma je ta potreba odpadla in danes Gmail uporablja več kot milijarda ljudi, brez pretiravanja pa moremo reči, da je spremenil svet. Elektronska pošta je v tem času postala ključni način hitre komunikacije po internetu, a danes se zdi, da počasi izgublja sapo. Čeprav se Google trudi z novimi in novimi orodji, postaja čiščenje elektronskega predala mučno opravilo. Google je pokazal, da je možno spam zelo dobro odfiltrirati, a na vrata trkajo druge aplikacije za produktivno komunikacijo: od Slacka do WhatsAppa. Na neki način je bila uspešnost Gmaila razlog za počasen zaton privlačnosti elektronske pošte. Vznemirljivo pričakovanje novega sporočila je zamenjala groza še enega novega sporočila.

Čeprav je Google znan po rednem upokojevanju svojih izdelkov, nič ne kaže, da bi Gmail kdajkoli šel po tej poti. Še vedno je tesno povezan z identiteto uporabnika v Googlovem ekosistemu. Googlova vodja projekta Gmaila Maria Fernandez Guajard pojasnjuje, da Gmail jemljejo zelo resno in ves čas pripravljajo orodja, ki jih uporabniki potrebujejo. Spremenila pa se je ena ključna podrobnost - Google je spočetka trdil, da bo imel Gmail dovolj prostora za potrebe do konca življenja. To ni več res, zlasti če imamo veliko slik na Google Photos in priponk v Gmailu, zato je marsikdo prisiljen dokupiti dodatni prostor. Ta ni drag, a ni zastonj.

Gmail je spremenil internet in svet. Danes ima mnogo izzivalcev, a za zdaj ostaja eden izmed titanov, ki je tudi najbolj neodvisen. Elektronska pošta je odprt protokol, ki omogoča komunikacijo s komerkoli in ni prepuščena na milost in nemilost ponudnikov infrastrukture. Za Slack ali družbena omrežja to ne moremo trditi.