Gmail za 15. rojstni dan dobiva štoparico

Matej Huš

2. apr 2019 ob 00:01:15

Pred natanko petnajstimi leti je Google predstavil storitev, ki ni bila prvoaprilska potegavščina, temveč je postala njegov drugi najprepoznavnejši izdelek. Najpopularnejši brezplačni elektronski predal Gmail je z nami od leta 2003, ko je naredil revolucijo z 1 GB prostora, ki ga je nudil. Konkurenca je tedaj ponujala zgolj nekaj megabajtov. Še pomembnejše pa je bilo izjemno zmogljivo iskanje, zaradi česar smo se povsem odvadili sortirati elektronsko pošto ali brisati stara sporočila.

V tem času je Gmail rasel (do danes na 15 GB in 1,5 milijarde uporabnikov) in se razvijal (spam je večinoma preteklost), a ključnega problema elektronske pošte mu vseeno ni uspelo odpraviti. Google je poizkušal na primer s storitvijo Inbox, a urejeni kaos, ki ga večidel predstavlja elektronska pošta, je ostal. Inbox pa je medtem umrl.

Ob petnajsti obletnici je Gmail dobil nekaj novosti. Prva je izboljšani Smart Compose, ki podpira španščino, francoščino, italijanščino in portugalščino (od prej pa angleščino, seveda). Smart Compose je umetna inteligenca, ki je prebrala na milijone sporočil uporabnikov in nam omogoča hitro od odzivanje s samodejno pripravljenimi odgovori. Druga novost pa je časovno načrtovanje odgovorov. Odslej bo Gmail omogočal nastaviti, kdaj želimo, da se odgovor pošlje. To je uporabno, če komuniciramo z ljudmi v drugih časovnih pasovih ali, še bolje, če koga ne želimo zmotiti na dopustu.