OpenAI predstavil Voice Engine za ustvarjanje govora

Matej Huš

30. mar 2024 ob 13:47:40

OpenAI je izdal orodje Voice Engine, ki ga razvijajo od konca leta 2022 in omogoča rekonstrukcijo glasu in izdelavo zvočnih posnetkov, za kar potrebujemo le 15-sekundo posnetek govora osebe. To zadostuje, da ustvari posnetke, na katerih oseba bere poljubno besedilo. Možnosti sta dve.

Posnetek je lahko v istem jeziku, torej v angleščini. Druga možnost pa so prevodi, saj lahko posnetek pripravijo tudi v španščini, nemščini, francoščini, kitajščini in japonščini. OpenAI pojasnjuje, da v tem primeru govorec obdrži naglas iz izvirnika. Če je torej vhodno besedilo v brezhibni francoščini, bo tudi ob prevodu in branju v angleščini govorec obdržal francoski akcent. Ponujajo še nekaj drugih možnosti, ki so vse namenjene pomoči uporabnikom.

Ker je tehnologijo možno tudi zlorabiti - ali bomo sploh še kdaj lahko zaupali "posnetkom" - bodo novo storitev javno razgrnili previdno in odgovorno, poudarjajo. Interno jo že uporabljajo, denimo v ChatGPT Voice in Read Aloud. Ob tem velja poudariti, da OpenAI na tem področju ni pionir, saj podobni programi že obstajajo, in sploh niso slabi.