ZDA omejile izvoz naprednih čipov na Kitajsko

Matej Huš

8. okt 2022 ob 18:56:43

Ameriška administracija je napovedala dodatne omejitve izvoza čipov in polprevodnikov za proizvodnjo čipov na Kitajsko, če bi se lahko uporabili v vojaški industriji. Ministrstvo za gospodarstvo je na seznam dodalo opremo, ki bi Kitajski omogočila razvoj lastne industrijske najzmogljivejših čipov in procesorjev. Za izvoz bo odslej treba pridobiti posebno dovoljenje ameriške vlade.

Državna sekretarka na ministrstvu Thea Rozman Kendler je ob tem dejala, da Kitajska razvija strojno opremo za gradnjo superračunalnikov brez zahodne tehnologije. Do leta 2030 želijo postati vodilna sila na področju umetne inteligence, s tem pa bi nadzorovali, opazovali in sledili lastnim državljanom, hkrati pa tudi nadgrajevali svoje vojaške sposobnosti. To je za ZDA nesprejemljivo.

Omejitve veljajo za opremo in čipe, ki so zgrajeni v 16-nanometrski tehnologiji ali manjši. Omejitve veljajo tudi za tuje izdelke, ki so nastali z uporabo ameriške programske ali strojne opreme. Prav tako sta prepovedana pomoč in svetovanje kitajskim proizvajalcem. ZDA so s protiukrepi zagrozile tudi tretjim državam, ki se blokade ne bi držale. Kitajska omejitve obsoja in ZDA očita, da izvajajo tehnološko blokado in monopolizacijo naprednih tehnologij. AMD in Nvidia sta občutila že prejšnje omejitve, nove pa so še strožje.