Evropski parlament potrdil AI Act

Matej Huš

14. mar 2024 ob 07:48:49

Evropski parlament je danes s prepričljivo večino poslancev potrdil uredbo o umetni inteligenci (AI Act), ki je nastajala od leta 2020 in je bila v končni obliki predstavljena decembra lani. Gre za prvo obsežno regulativo umetne inteligence na svetu, ki bo po besedah poročevalca z odbora za notranji trg zmanjšala tveganja, ustvarila nove priložnosti, zmanjšala diskriminacijo in poskrbela za transparentnost. Nekatere nedopustne prakse uporabne umetne inteligence bodo v EU odslej prepovedane.

Za uredbo je glasovalo 523 poslancev, proti jih je bilo 46, 49 pa se jih je vzdržalo. Vsi slovenski poslanci so uredbo podprli. Uredba, ki je začela nastajati še pred razmahom generativne umetne inteligence, umetno inteligenco razvršča v skupine glede na tveganje: neznatno, omejeno, visoko, nesprejemljivo. Uporaba v primerih, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje, ne bo dovoljena. Sem sodi na primer biometrično prepoznavanje ljudi, dasiravno je to v zelo omejenih primerih za organe pregona dovoljeno. Kjer je tveganje visoko, bodo omejitve stroge, drugod pa blažje. Ob tem povejmo, da AI Act ne velja za potrebe nacionalne varnosti, vojske in obrambe, ker evropsko pravo tega ne pokriva. Tudi za znanost in raziskave so predvidene izjeme.

Uredbo bodo sedaj prebrali še pravniki in lektorji, ki bodo izvedli še zadnje redakcijske popravke, če bodo ti potrebni. Sprejeti jo mora še Svet, nato pa bo objavljena v uradnem listu. Veljati bo začela 20 dni po objavi, uporabljati pa se bo v celoti začela v dveh letih. Že prej pa bodo veljali nekateri posamezni deli.