V ZDA bodo zahtevali, da se TikTok odreče lastniku ByteDanceu

Matej Huš

12. mar 2024 ob 07:54:12

Odbor za trgovino v ameriškem predstavniškem domu je s 50 glasovi za in nobenim proti potrdil predlog zakona, ki bi v praksi terjal, da kitajski ByteDance proda TikTok. Da bi zakon začel veljati, ga morajo potrditi še oba domova kongresa in predsednik. Tedaj bi imel ByteDance 180 dni časa, da proda TikTok, sicer bi bila aplikacija v ZDA prepovedana. Ponudniki strojne in programske opreme, torej tudi tržnic za aplikacije, bi morali umakniti TiKTok s svojih platform.

Zakonski osnutek so podprli tako demokrati kakor republikanci. Vodja odbora Cathy McMorris Rodgers je dejala, da so pozivi uporabnikov TikToka proti zakonu, ki jih je vzpodbudila ravno platforma, dokaz, kako hitro lahko kitajska komunistična partija uporabi platforme za manipulacijo Američanov. Te aplikacije predstavljajo grožnjo za nacionalno varnost, je še dejala.

Organizacija ACLU (American Civil Liberties Union) zakonu nasprotuje, češ da gre za kršitev prvega amandmaja ustave, saj bodo več sto milijonom Američanov omejili dostop do orodja, ki ga uporabljajo za izražanje in komunikacijo. Zakonodajalec pa trdi, da ne gre za prepoved, temveč zgolj zahtevo po dezinvesticiji. Trdijo, da je ByteDance pod nadzorom kitajske komunistične partije, s čimer da je celotna platforma preveč tvegana.