Sodišče EU: DIN, SIST in drugi evropski standardi morajo biti brezplačni

Matej Huš

7. mar 2024 ob 07:49:22

Sodišče Evropske unije je v torek razsodilo (primer C-588/21 P), da morajo biti evropski harmonizirani tehnični standardi dostopni državljanom Unije. V postopku, ki je trajal od leta 2018, sta ameriška in irska neprofitni organizaciji Public.Resource.Org in Right to Know od Komisije zahtevali dostop do harmoniziranih tehničnih standardov na ravni Unije za varnost igrač. Komisija je prošnjo zavrnila, čemur je na prvi stopnji pritrdilo tudi Splošno sodišče Unije.

Sedaj je Sodišče EU na drugi stopnji v pritožbenem postopku prvostopenjsko sodbo razveljavilo, sklep Komisije pa odpravilo. Sodišče je razsodilo, da so omenjeni standardi del prava Evropska unije. Ker so dokumenti del pravnega reda, morajo biti dostopni vsem državljanom, vsem fizičnim osebam s prebivališčem v EU in vsem pravnim osebam s sedežem v EU. Dostop do dokumente se lahko izjemoma zavrne, če bi razkritje ogrozilo poslovne interese, denimo zaradi intelektualne lastnine, a se tedaj presoja javni interes. In v konkretnem primeru je javni interes prevladal.

Standardi postanejo del zakonodaje, če jim ta podeli pravne učinke. To v praksi pomeni, da če je pravica do trženja in prodaje izdelkov v EU povezana s spoštovanjem harmoniziranih tehničnih standardov, imajo ti naravo predpisa. Sodišče je zato odločilo, da je javna dostopnost teh standardov nujno potrebna zaradi načela pravne države in prostega dostopa do zakonodaje. Z drugimi besedami: če se moramo nečesa nujno držati, mora biti to javno dostopno.

Posledice sodbe bodo daljnosežne in v celoti še niso znane, zlasti ker se sodišče ni opredeljevalo o problemu avtorskih pravic. Osredotočilo se je na pomen odprte zakonodaje in seznanjenosti z njo. Če bo obveljala interpretacija, da morajo biti vsi harmonizirani tehnični standardi prosto dostopni, lahko to zamaje dosedanji način delovanja. Dostop do standardov DIN, SIST in podobnih je bil namreč drag. To bi pomenilo popolno reorganizacijo evropskega sistema standardizacij.

SIST je v izjavi za javnost poudaril, da sodba "ne izpodbija dejstva, da so harmonizirani standardi predmet avtorske zaščite". "Prav tako sodba ne izpodbija dejstva, da dostop do dokumentov iz Uredbe 1049/2001 ne posega v obstoječa pravila o avtorskih pravicah, ki lahko omejujejo pravico tretjih oseb do razmnoževanja ali uporabe izdanih dokumentov", so še dodali.